onsdag 21 april 2010

Vecka 16

Nu är jag i vecka 16 och på lördag går det redan över i vecka 17. Allt känns annorlunda denna gången mot när jag väntade Ella. Jag mår mycket bättre denna gången!! Magen syns ordentligt nu och med Ella samma vecka syntes det knappt. Tiden bara springer iväg och det känns som att jag inte hinner njuta lika mycket som med Ella. Dock är det precis lika spännande att vara gravid denna gången. Vi längtar så efter att få träffa detta mirakel!


Vecka 16

Den här perioden är ofta en roligare tid av graviditeten och många känner sig lite piggare igen. En del som fött barn förut kan känna att något rör sig i magen, det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som spritter till.
Ditt hjärta pumpar 20 procent mer blod än tidigare och det kommer att öka betydligt fram till i slutet av graviditeten.

Fostret mäter cirka 16 centimeter och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 300 milliliter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.
Redan nu har barnet troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i staden eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.

Inga kommentarer: