måndag 29 mars 2010

v13

Vecka 13

Vikt: 10-20 g
CRL: 52 mm

Om barnet
I början av denna vecka är fostret 10 veckor gammalt och många ser denna vecka som en milstolpe. De flesta missfall händer under de första 12 veckorna av graviditeten och från och med nu är det mycket mindre vanligt. Anledningen till detta är att merparten av organen är färdigbildade och det är vanligtvis problem med dessa som är orsaken till tidiga missfall.

Fostret börjar allt mer se ut som ett litet barn, även om det bara är några centimeter långt. Ansiktet har ögon, en näsa och en mun och nu börjar hals och stämband utvecklas.

Levern börjar producera galla, det görs i den nu utvecklade gallblåsan. Både sköldkörteln och bukspottskörteln är färdiga och bukspottskörteln börjar nu producera insulin. Det är fortfarande svårt att avgöra könet, men nu börjar man i alla fall kunna se yttre könsorgansdelar. Flera av fostrets rörelser är reflexer och det tunna hudlagret är känsligt.

Till föräldrarna:
Grattis - första etappen är avklarad! För den som varit orolig att något ska gå snett så är en avklarad vecka 12 ofta lika med att man pustar ut lite grann eftersom de flesta missfall sker före denna vecka.
Många upplever också att illamående och trötthet avtar efter denna första tid. Det bästa har ni framför er!

2 kommentarer:

Annika sa...

Hej o hallå i skogen! Jag har råkat se att du deltar i tävlingar, å nu tänkte jag tipsa dig om att kolla in min blogg på http://nilssonpettersson.blogg.se. Jag har två aktiva tävlingar, och flera på gång (både inom barn, säkerhet och heminredning). Detta får du ju inte missa?! :) Lägger du till mig på BL så ser du ju dessutom direkt när det är nåt nytt - bara ett tips :)

FLOOSAN- tävling pågår sa...

Kika gärna in och tävla om babyprodukter, kanske din tur och vinna? lycka till =)