måndag 28 december 2009

Knytkalas

Idag ska vi ut till Nye och kusinens familj igen. Vi ska ha knytkalas och varje familj har fått ansvar för varsin rätt. Förätter har Ellas farmor och farfar hand om, varmrätten har Nye folket :) och efterrätten har vi hand om. Jag testade ett nytt recept som verkar muma!

Detta har vi med oss:
CHOKLADKAFÉETS KLADDKAKA MED HALLONSÅS (ca12bitar)

150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker

GLASYR
2½ dl grädde
1 msk honung
1½ msk socker
100 g mörk choklad
2 tsk smör

HALLONSÅS
500 g hallon
1 dl socker
2 msk konc apelsinjuice

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175 grader. smält smöret, blanda ägg och socker i en bunke. häll det smälta smöret på blandningen. Blanda mjöl,kakao,bakpulver och vaniljsocker och häll i bunken. Blanda noga!
Häll smeten i en smord och bröad form ca 22 cm i diameter. Grädda i 30 minuter. Tryck ner kanten när kakan är färdig så den blir jämntjock.

Blanda grädde,socker och houng i en kastrull och låt det koka upp. Bryt chokladen och lägg i smöret i en bunke. Häll den varma blandningen över och mixa allt med en stavmixer. Låt svalna och ställ in i kylskåpet för att stelna. Bre den över kakan när den kallnat.

Mixa hallon, socker och apelsinkoncenrat till en sås och servera till. Jag tog i lite mer vätska för att få den tunnare. Vi ska även ha med oss gammeldags vaniljglass att ha till också.

Inga kommentarer: